Inspiroiduin tekemään a-z listauksen matkustamisesta itselleni, jonka myötä tämäkin teksti lopulta syntyi. Jotta pitkä lista ei kävisi liian kuivakaksi ja asiapainotteiseksi on välissä muutamia kevyempiä kohtia ja muistoja matkustamiseen liittyen. Enjoy!

A - Australia
Australiasta alkoi virallisesti loputon matkakuumeeni ja kaipuu takaisin tuohon ihanaan maahan on jatkuva. Viime kerroilla on tullut tutkittua paikkoja itärannikolla ja Great Ocean Roadilla. Vielä tuosta valtavasti maasta riittää kuitenkin nähtävää. Seuraavaksi suunnan voisi ottaa vaikka maan länsirannikolle tai Red Centeriin. (Happy Straya Day btw!)

B - Boeing 737
Wikipedia artikkeli osaa kertoa tästä lentokonetyypistä sen olevan ilmailun historian myydyin kaupallinen suihkukone. Ilmeisesti tämäntyyppinen kone nousee tai laskeutuu keskimäärin joka viides sekunti! Aika hurja ajatus. Jostain syystä se ei kuitenkaan yhtään helpota lentoihin liittyvää jännitystä, joka on tässä vuosien saatossa ilmestynyt kiusakseni. Jännityksestä johtuen pyrinkin aina nukkumaan koko lennon ajan. Parhaassa tapauksessa olen unessa jo ennen koneen nousua ja herään juuri koneen laskeutuessa. Lentoturmatutkinta -sarjaan koukuttumisella saattaa olla osansa jännitykseen.

 photo sofiaf_flight_zps5bf5afx5.png

C - check-in
Lähtöselvitys on nykyään niin helppo hoitaa netissä tietokoneelta tai puhelimesta, etten enää edes muista milloin viimeksi olisin joutunut käymään lähtöselvitystiskin kautta. Varsinkin pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa on helppo, kun voi pelkän läpivalaisun ja passintarkastuksen kautta mennä tax free alueelle ostoksille, syömään tai suoraan portille odottelemaan lentoa. Lippukin löytyy nykyään usein elektronisena puhelimesta.

D - departure
Se matkan jännittävin hetki – lähtö!

E - eurooppalainen sairaanhoitokortti
Lompakossa on matkustanut jo vuosien ajan mukana sininen kortti, jolla saa sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti pitäisi mielestäni löytyä jokaisen matkailijan vakiovarustuksesta, sillä yllättäviä tilanteita voi sattua myös lomalla. Kortti on ilmainen ja sitä voi hakea täällä.

F - flight miles
Jatkuva lentotarjousten mukaan matkustaminen ei varsinaisesti ole päässyt kartuttamaan omaa pistesaldoa, mutta muutaman yleisimmin käyttämäni yhtiön järjestelmään rekisteröitymisestä on ehtinyt olla jo hieman hyötyäkin.

G - globe
Vaatimattomana tavoitteena maapallon "valloitus". Hitaasti, mutta varmasti..


 photo _MG_6627_zps0ifkfw51.png

H - Helsinki-Vantaa lentokenttä
Siinäpä vasta paikka täynnä muistoja – iloisia ja vähän surullisempiakin. Lähtöjä, hyvästejä, kotiinpaluita ja jälleennäkemisiä. Lentokenttiin ja omalla kohdalla tietenkin juuri Helsinki-Vantaan lentokenttään kiteytyy niin monia tunteita ja muistoja.

I - interrail
Monille interrail on ollut se juttu, joka tulee toteuttaa parikymppisenä. Mieluiten kaveriporukalla tai sisarusten kesken. Itselleni tämä intohimo interrailille lähdöstä on heräänyt nyt vasta hieman myöhemmin. Onhan tässä vielä muutama vuosi aikaa "parikymppisen" elämää.

J - jet lag
Eli tuttavallisemmin aikaerorasitus. Usean aikavyöhykkeen yli matkustettaessa tämä paholainen varastaa tunteja lomasta. Jet lagin sanotaan olevan pahempi lännestä itään matkustettaessa ja ainakin omalla kohdallani tämä on pitänyt paikkansa. Ihan ensimmäisen jet lag tilanteeni tosin ohitin reippailla 15 tunnin unilla. Seuraava kerta vaatikin sitten jo lähemmäs viikon totuttelun uuteen rytmiin.

K - kartta
Ulkomailla turistina kartan kanssa seikkaillessani joudun edelleen joka kerta tekemään tietoisen valinnan olla häpeilemättä sitä, että joudun oikeita katuja etsiäkseni tukeutumaan perinteiseen paperikarttaan. Pääseekö tästä koskaan eroon?

 photo _MG_8374_zpsb9p1qj3w.png

L - Lonely Planet
Olen melko koukussa näihin Lonely Planetin matkaoppaisiin. Varsinkin pitkällä reissulla tai matkalla jossa liikutaan paljon kohteesta toiseen Lonely Planetista on ollut eniten hyötyä. Sarjan pocket ja encounter oppaat on sitten taas loistavia lyhyemmille matkoille.

M - matkustusilmoitus.fi
Koska matkani ovat pääsääntöisesti omatoimimatkoja olen ottanut tavaksi tehdä jokaisesta ihan lyhyestäkin reissusta ilmoituksen ulkoministeriöön matkustusilmoitus.fi sivustolla. Imoituksen tekeminen tapahtuu helposti ja nopeasti netissä ja samalla voit tehdä ilmoituksen matkalle mukaan lähtevistä henkilöistä. Antamiesi yhteystietojen avulla ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä ilmoituksen tehneisiin ja neuvoa hätä- ja kriisitilanteissa.

N - National Geographic
National Geographic tarjoaa ehdottomasti parhaan inspiraationlähteen tulevien matkakohteiden suunnitteluun! Suosittelen lämpimästi lisäämään National Geographicin seurattavien listalle esimerkiksi Instagramissa.

O - odotus
Itselleni odotus ja matkan suunnittelu on osa matkanteon hauskuutta. Silloin kun odotuksen ja suunnittelun tuoma ilo jää välistä on matkalla ollessa hieman eksyksissä oleva olo.

P - passi
Passin uusiminen on nykyään tehty ihanan helpoksi. Passikuvan saa lähetettyä suoraan valokuvaamosta sähköisesti poliisille, hakemuksen täytettyä verkossa ja lopulta uuden passin voi käydä noutamassa Matkahuollon toimipisteestä! Myös passin Express-toimitus on tullut testattua ja todettua toimivaksi, kun tajusin muutamaa päivää ennen matkaa uuden passin tulevan halvemmaksi, kuin vanhan hakeminen Kuopiosta, heh. Onneksi passi olisi muutenkin pitänyt uusia muutaman kuukauden päästä, joten tämä kömmähdys ei tullut lopulta niin kalliiksi!

 photo travel1_zpsszbqnvlm.png

Q - Qantas
Australialainen lentoyhtiö, joka on toistaiseksi ollut paras kaikista käyttämistäni lentoyhtiöistä.

R - rinkka
Oma rinkkani on suhteellisen pieni, vain 50 litrainen ja ostin sen Australiasta, sillä en alunperin ollut lähdössä reppureissaamaan. Ehkä elämäni paras päätös kuitenkin muuttaa paluulennon ajankohtaa ja lähteä! Silloin pöyristyttävän kalliilta tuntunut rinkka on yksi parhaista hankinnoista vaikka toistaiseksi sille ei ole ollut kuin kahdesti käyttöä ns. tositilanteessa.

S - saarihyppely
Bucket listilta löytyy interrailin ja maailmanympärimatkan lisäksi saarihyppely! Kenties suosituin kohde saarihyppelyn toteuttamiseen on Thaimaa, mutta sen voi tehdä tässä lähempänäkin esimerkiksi Kreikassa tai Kroatiassa. Omissa haaveissa siintää Kap Verde, Seychellit, Malediivit...

T - turisti
Ystävien kesken turre. Meikäläisen tunnistaa parhaiten siitä kartasta ja kamerasta! Monelle matkustajalle rehellisesti turistiksi heittäytyminen on myös budjettikysymys, sillä turisteille tarjotaan joissain kohteissa esimerkiksi ilmainen bussikyyti kaupungilla tai muita hyviä alennuksia.

U - uuden kokeminen
Tässä koko maailman paras tunne, jonka kiteyttää parhaiten seuraava lause: "a mind that is stretched by a new experience can never go back to its old dimensions", Oliver Wendell Holmes.

 photo australia_zpsdkyyjmr4.png

V - viisumi
Jostain syystä sanassa on aika lannistava kaiku, mutta tilanne ei kuitenkaan aina ole niin hankala. Riippuen tietysti kohteesta. Venäjällä tulisi varmasti käytyä useammin ilman viisumipakkoa. Kiinan kentällä jouduimme pieneen paniikkitilanteeseen tajutessamme, ettemme olleet huomioineet Kiinassa lennon vaihtoon liittyviä viisumeita ollenkaan. Onneksemme kauttakulkuviisumi järjestyi lentokentällä pienellä jonotuksella.

W - Working Holiday
Working Holiday -viisumilla vuoden matkustaminen on ollut pieni haaveeni ensimmäisestä Australian matkastani asti. Viisumin turvin voi siis oleskella ja tehdä töitä 12 kuukautta. Working Holiday -viisumin saa myös Uuteen-Seelantiin ja Kanadaan. Tämän unelman toteuttamiseen on valitettavasti takaraja, sillä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin yläikäraja viisuminen saamiseksi on 30 vuotta, Kanadaan 35 vuotta.

X - x-ray
Lentokenttien koko kehon läpivalaisulaitteet ovat mielestäni inhottavia. Onneksi niitä ei tule vastaan kentillä kovinkaan usein. Tämä on oikeastaan koko lentokentällä olon inhottavin hetki olipa kyseessä sitten pelkkä metallinpaljastin tai koko kehon läpivalaisulaite. Syykin siihen on ihan selvä, sillä juuri tässä kohtaa asiakaspalvelu tökkii lähes jokaisella kentällä. Hauskojakin tarinoita tästä kohtaa löytyy. Tavaroiden läpivalaisun jälkeen virkailija halusi kerran tarkistaa laukussani olevan suuren esineen, jonka tunnistaminen ei ilmeisesti onnistunut. Mukana oli kevyttä matkalukemista – tiiliskiven painoinen Tolstoin Anna Karenina.

Y - yhdensuuntainen lento
Fiilis on aika huikea kun varaa yhdensuuntaisen lennon kohteeseen ilman tarkempaa tietoa paluupäivästä. Yhdensuuntaiset lennot ovat toki useimmissa tapauksissa kalliimpi vaihtoehto kuin menopaluu, mutta tietyissä tilanteissa ainoa järkevä vaihtoehto. Esimerkiksi Barcelonaan muuttaessani hankin tietysti yhdensuuntaisen lennon, sillä paluupäivästä ei opintojen takia ollut vielä varmuutta.

Z - zip
Taas palataan lentokentällä siihen stressaavimpaan kohtaan nimittäin turvatarkastukseen. Nesteiden pakkaamisesta oikean kokoiseen minigrip pussiin, oikean kokoisissa purkeissa ja oikea määrä on tullut melkoinen taitolaji varsinkin pelkän käsimatkatavaran turvin matkustaessa. Listan kymmenestä tärkeimmästä tuotteesta löydät täältä!


 photo sofiaf_postcards_zpsuokykrcb.png

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram