Stressi on itselleni suhteellisen tuore tuttavuus, joka on ilmestynyt kuvioihin kunnolla vasta muutaman viime vuoden aikana. Stressin kanssa elämään totuttelussa on ollut siis omat haasteensa ja keinoja sen estämiseen on etsitty ihan todenteolla. Osa stressistä on ympäristön, töiden ja muiden ihmisten aiheuttamaa, mutta suurin osa on kuitenkin itse aiheutettua omien odotusten kautta.

Paineita tuntui kasaantuvan viime vuoden loppua kohden ja vielä alkuvuodenkin puolelle oikein urakalla ja syntyvän pienimmistäkin asioista, kun monta deadlinea iski samaan aikaan. Stressinsietokyvyn parantaminen vaati itseltäni konkreettisia muutoksia, mutta nyt voin jo ilokseni sanoa, että voiton puolella ollaan. Alla koottuna omat hyviksi toteamani muutokset, joilla kaikilla on ollut oma roolinsa stressinsietokyvyn parantamisessa!

 photo sofiaf_mondo1_zpsxdvg2spa.png

Liikunta
Alkuvuodesta uusimani kuntosalijäsenyys ja siellä uudelleen aloittamani kehonhuollon ryhmätunnit ovat tuottaneet toivottua tulosta! Kuntosalilla vietetty aika on itselleni täysin omaa aikaa, jolloin puhelin ja sitä kautta tulevat sähköpostit sekä some viestit jäävät pukukopin kaappiin. Viikolla lyhyet mutta toistuvat jaksot, jolloin saa 100% keskittyä hetkeen ja itsensä parantamiseen auttavat stressinsietoa arjen keskellä.


Vitamiinit
En oikein osaa sijoittaa itseäni kunnolla mihinkään lokeroon syöjänä. En kaipaa lihaa päivittäiseen ruokavaliooni, mutten myöskään kieltäydy siitä minkään tietyn aatteen nojalla. Kokonaisia kuukausia saattaa kulua huomaamatta, etten ole syönyt lihaa ollenkaan. Myös maitotuotteiden käyttö on vähentynyt ja jäljellä ei juustojen lisäksi paljoa muuta ole.

Kasvisruokavalioon syvemmin perehtyminen on kuitenkin jäänyt itseltäni täysin ja esimerkiksi korvaavio proteiininlähteitä on aiemmin löytynyt harvakseltaan ruokalautaselta. Nyt tilanne on korjattu ja lisäksi nappasin mukaan tärkeän B12-vitamiinin, jota saa vain eläinperäisestä ravinnosta. Muutos yleisessä jaksamisessa ja sitä kautta stressinsietokyvyssä on ollut havaittavissa ensimmäisen viikon aikana! B12-vitamiinin lisäksi käytössä on D-vitamiini lisä ympäri vuoden.


To Do -listat
Tehtävälistojen tekeminen on tuttua jo pidemmän ajan takaa, mutta stressaavana aikana ne ovat olleet ihan erityisen tärkeitä. Kun asioita kasaantuu paljon päällekkäin on aikataulut ja tehtävät helpompi muistaa, kun asiat on kirjattu ylös.


Pienet arjen ilot
Vietin sunnuntaina oikein rentouttavan vapaapäivän lehteä selaillen ja aamiaiseksi valmistamastani smoothiebowlista nautiskellen. Kauppareissulla ostin pitkästä aikaa Mondon matkalehden. Paperilehtien ostaminen on jäänyt viime vuonna täysin, joten nyt tuntui ihan erityiseltä tarttua taas lehden paperiversioon ja ottaa hetkeksi aikaa ihan vaan haaveiluun lehden parissa.

Lehti toi päivään sen verran paljon piristystä, että päätin tarttua myös lehdestä löytyvään tarjoukseen ja tilata muutaman numeron kotiin. Nyt vain odottelen, että seuraava lehti tipahtaa postiluukusta! Vielä pitäisi malttaa maaliskuuhun asti, mutta onneksi sitä ennen on tiedossa Kööpenhaminan matka niin maltan varmasti paremmin.


Parempi uni
Tämä tuntuisi olevan itselleni se kaikista vaikein muutos toteuttaa. Stressi vaikuttaa itselläni nukahtamiseen ja unenlaatuun. Rakastan kyllä nukkumista, mutta olen myös ilta-/yöihminen. Saan siis eniten aikaiseksi iltaisin ja öisin. Silloin saan myös ehdottomasti parhaat ideat. Välillä iltaisin kun pitäisi olla jo rauhoittumassa nukkumaan menoa kohden tuntuukin, kuin aivoissa olisi liian monta välilehteä auki.

Ylikierroksilla käyminen nukkumaan mennessä on siis tunne josta pitäisi päästä eroon, jotta ehtisi saada tarpeeksi unta ennen aamun herätyskellon soimista. Toistaiseksi en ole keksinyt tähän kunnollista ratkaisua, sillä onnistun vain harvoin rauhoittamaan illan menot siten, että uni tulee ajoissa. Itselleni iltalenkki on sopivasti kuormittava unta lisätäkseen, mutta valitettavasti tämän hetkinen kolea ilma piristää siinä määrin, ettei lenkkeilystä juuri nyt ole pahemmin apua nukahtamiseen.

 photo sofiaf_mondo2_zps6rqm0j7h.png

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram