Lukeminen – yksi parhaista asioista mitä pimeinä talvi-iltoina voi tehdä. Kun yhtälöön lisätään vielä viltti ja kupillinen lämmintä teetä niin ollaan aika lähellä täydellistä joulukuista iltaa. Espanjassa asuessani yksi parhaista asioista tunnin suuntaansa kestävässä koulumatkassa oli lukea kirjaa koko junamatka. Kaksi kokonaista tuntia päivässä, jolloin ei yksinkertaisesti ole mitään muuta mitä voisi tehdä. Barcelonan junissa kun ei käynyt mielen vieressäkään kaivaa esiin läppäriä ja alkaa tekemään koulutehtäviä.

 photo miakankimaki_zpssxtkq85p.png

Nyt Helsingissä asuessa työmatkat taittuvat näppärästi kävellen, mutta kirja kulkee edelleen mukana töissäkin. Toisinaan jaksan kaivaa sen esiin lyhyen kolmenkymmenen minuutin mittaisen lounastaukoni ajaksi samalla mutustellen eväitä, mutta liian usein lounastauko kuluu puhelinta selatessa. Miksi? Valehtelematta olo on huomattavasti parempi, kun sen lyhyen ajan antaa puhelimen vain olla ja keskittyy ihan muuhun.

Mainitsinkin viimeksi kirjastosta lähteneen mukaan vino pino self help kirjoja, mutta mukaan lähti jotain muutakin. Mia Kankimäen kirja Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin yllätti todenteolla, vaikka lähtökohtaisesti kyllä luotankin Eevan kirjasuosituksiin. Ja nyt kun palasin lukemaan Eevan tekstin kirjasta tajusin, että tämä kirja on pyörinyt lukulistallani lähes kaksi kokonaista vuotta. Mihin tämä aika oikein on mennyt ja miksen ole saanut aikaiseksi lukea tätä kirjaa aikaisemmin?

Kirjan rakenne, joka on sekoitus matka- ja tietokirjaa sekä päiväkirjaa ja listoja, tuntuu alkuun vieraalta, mutta lopulta juuri se ihastuttaa kirjassa. Rakenne luo tarvittavaa keveyttä muutoin analyyttiselle otteelle kirjassa, jossa suuri painopiste on vieraan kulttuurin kuvaamisessa. Ei tuntunut lainkaan yhtä puuduttavalta kuin muinoin lukion historiantunneilla vaan taisinpa juuri ihastua Japaniin. Todella palavasti. Shonagon & Kankimäki – en tiennyt, että joku muukin voi tehdä ja rakastaa yhtä paljon listoja. Listataanpa:

Kirjat jotka lisäsin Helmet muistilistalleni luettuani Kankimäen esikoisteoksen:
- Sei Shonagonin Tyynynaluskirja
- Murasaki Shikibun Genjin tarina
- Yoshida Kenkon Joutilaan mietteitä
- Ruth L. Ozekin Lihan oppivuosi

Houkuttelevia asioita
- hyppy tuntemattomaan

Asioita jotka ovat takuuvarmasti vielä upeampia kuin osaan kuvitellakaan
- hanami

Bucket list lisäys
- Matkusta Kiotoon toteamaan edellinen väite todeksi ja käytä mahdollisesti tätä kirjaa matkaoppaana

Googleta
- Löytyykö mistään kuvaa Kankimäestä yllään Heian kauden 12 kerroksinen kimono?

Mainittakoon vielä se, että ainakin allekirjoittanutta tämä kirja auttoi. Aivan eri tavalla kuin yksikään lukemistani self help kirjoista. Omatkin haaveet saavat lisää tuulta purjeisiinsa, kun lukee muiden rohkeista valinnoista samalla onnellisena toisten puolesta, mutta tuntien pienen piston sydämessä kun on jumahtanut oravanpyörään. Onneksi kirjat, varsinkin näin mahtavat, vievät hetkellisesti upeisiin mielikuvitusmaisemiin.

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram