Kotiuduin viime yönä takaisin Kööpenhaminasta myöhäisellä lennolla ja paluu arkeen on tänään ollut siitä syystä jokseenkin kankea. Kööpenhaminassa vietetyt neljä lomapäivää tehtiin, nähtiin ja koettiin. Melko intensiivistä uuteen kaupunkiin tutustumista siis, eikä missään kohtaa ollut paljoa aikaa pysähtyä. Paljon valokuvia, vielä enemmän kävelyä ja ihania ruokapaikkoja. Neljässä päivässä ehtii yllättävän paljon, mutta nähtävää jäi myös seuraavaa kertaa varten.
   photo copenhagen1_zpsbugf6s5p.png

Ensimmäinen päivä Kööpenhaminassa oli koko matkan ainoa aurinkoinen päivä, joten päätettiin ottaa siitä kaikki irti. Luonnollisesti suunnattiin siis ihan ensimmäisenä parhaalle näköalapaikalle! Rundetaarn eli Pyöreä torni sijaitsee keskustassa Købmagergade -kävelykadun varrella ja sen katolta on huikeat näkymät kaupungin yli. Observatioriksi rakennettu torni on siitä hauska ja erikoinen, että ylös ei tarvitse kavuta portaita vaan tornin huipulle pääsee leppoisasti spiraalimaista käytävää pitkin.

Itse olin vakuuttunut jo pelkän spiraalikäytävän kauneudesta, mutta kyllä lopulta nuo upeat maisemat tornin näköalatasanteelta veivät sittenkin voiton. Kööpenhaminan keskustan rakennukset kymmenissä eri väreissä paistatellessaan ovat todella kaunis näky varsinkin, kun vanhojen rakennusten kattoja peitti edellisenä päivänä satanut lumi ja aurinko lämmitti samanaikaisesti kasvoilla, vaikka tuuli korkealla olikin kova!

 photo copenhagen_theroundtower1_zpsntbtiedg.png

Pyöreän tornin sisäänpääsymaksu on aikuiselta 25 kruunua, mikä on todellakin sen arvoinen jo pelkästään jokaiseen ilmansuuntaan avautuvan upean näköalan takia. Samalla lipulla pääsee myös tornin planetaarioon sekä taidekahvilaan ja matkamuistomyymälään, jotka sijaitsevat tilassa joka aiemmin palveli yliopiston kirjastona. Itse torni toimii edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan ja onkin Euroopan vanhin toimiva observatorio.

Lisäksi tornin ontosta keskustasta löytyy yllätys, jossa pääsee testaamaan huimapäisyyttään. Ainakin jos on yhtään korkeanpaikankammoinen. Tornin ytimessä 25 metrin korkeudessa pääsee nimittäin kurkkaamaan onttoon kuiluun astumalla lasilevyn päälle. Myönnettäköön, että meinasin alkuun jänistää, mutta päätin lopulta rohkaistua ja astua lasilevyn päälle. Ihan kokonaista minuuttia siinä ei tainnut kuitenkaan ehtiä kulua, kun jo jatkoin turvallisemmalle reitille spiraalikäytävää pitkin alas ihastellen ikkunoista tulevaa auringonvaloa.

Loistava aloitus ensimmäiselle päivälle siis! Saavuttiin Kööpenhaminaan aikaisella aamulennolla eli päivään mahtui paljon muutakin kuin Pyöreän tornin näköalatasanteella maisemien ihastelu. Ajattelin kuitenkin jakaa postaukset hieman eritavalla, kuin päivän tapahtumat kerrallaan, jottei postauksista tule liian pitkiä. Loppupäivän tapahtumista siis lisää myöhemmin!

 photo copenhagen_theroundtower3_zps4funktws.png

 photo copenhagen_theroundtower2_zpsvfcwhw3d.png

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.

Instagram